Mentale fitheid

We richten ons op het leren omgaan met hetgeen we niet kunnen veranderen maar wat er wel is. Dat kan zijn: pijn, andere lichamelijke sensaties, gedachten en gevoelens. Anderzijds, richten we ons op het creëren van een waardevol leven door onderzoek te doen naar onze waarden: wat vinden we belangrijk in het leven en wat doen we om datgeen na te streven? Een uitkomstmaat is in de realiteit blijven: pijn/sensaties/gedachten/ gevoelens en ongemak ervaren EN tegelijkertijd doen wat we echt belangrijk vinden in het leven.

Psychische flexibiliteit is het vermogen om met het volle bewustzijn in het huidige moment te zijn en daarbij open te staan voor je ervaring en te handelen naar je waarden. Os anders gezegd: aanwezig te zijn, je open te stellen en te doen wat ertoe doet!

Kernprocessen

De kernprocessen waar we mee aan de slag gaan tijdens de begeleiding van alle voedingsmatige kwesties zijn:

  • Wat zijn jouw waarden? Wat en wie is voor jouw belangrijk in het leven?
  • Wat doe jij dagelijks wat laat zien dat je deze waarden belangrijk vindt?
  • Welke sensaties/gedachten/gevoelens/ongemak ervaar je wat je soms in de weg zit om te zijn en te doen wat je waarden zijn?
  • Wat doe je dan om die sensaties/gedachten/gevoelens/ongemak aan te pakken? Dit zijn dan jouw zogenaamde “controlestrategieën”.
  • Met welke gedachten ben je gefuseerd? Voorbeeld is het zinnetje: “ik ben nou eenmaal zo”. Defusie oefeningen worden toegepast tijdens de begeleiding.
  • Hoe bereid ben je om een aanpassing te brengen in je dagelijkse leefstijl (bij voorbeeld op het gebied van voeding)?
  • Hoe ziet het toegewijd handelen voor je eruit? We maken samen een plan hiervoor.
  • Hoe zorg je ervoor om in het nu te blijven en weinig af te dwalen in gedachten in moeilijke situatie? We oefenen met mindfulness.

 

Samen gaan we op onderzoek

In het leven hebben we allemaal een kritische verstand en we falen allemaal wel eens in de doelen die we stellen. Het fijne aan leven naar je waarden is dat je ieder moment opnieuw kunt kiezen om “vriendelijk” voor jezelf te zijn en te handelen naar je waarden. Je kunt hier in principe niet in falen.

Samen gaan we op onderzoek uit naar jouw waarden in het leven en maken we een duidelijke aanpak van jouw doelen die je wilt nastreven om een waardevoller leven te hebben. Dit kan op allerlei gebieden: voeding/beweging/leefstijl. Noem het maar op!

Vragen of benieuwd of dit traject voor u geschikt is?

Neem vrijblijvend contact op.