Voeding bij oncologie

Kanker komt steeds vaker voor. Dit kan liggen aan het feit dat we tegenwoordig een betere screening hebben op veelvoorkomende kankersoorten, maar het kan ook liggen aan onze leefstijl waarin we druk, druk, druk zijn. Onderzoek heeft getoond dat leefstijl voor ongeveer 80% een oorzaak is bij het ontstaan van veel kankersoorten.

Eens in de maand zal diëtist Rita Razooki een video opnemen over een soort kanker en de bijbehorende aandachtsgebieden van voeding.

Wat zijn oncologische klachten?

We spreken van oncologische klachten wanneer er door een tumor of een kankergezwel in het lichaam, het gewicht verandert of de eetlust en eetpatroon veranderen. Voedingsadvies bij oncologische klachten is noodzakelijk, simpelweg omdat de voedingsbehoefte, dus de behoefte aan calorieën verhoogt.

Daarnaast kan er door behandelingen zoals chemokuren en bestralingen, de eetlust verminderen en lokale schade aan de slijmvliezen ontstaan. Als deze schade bijvoorbeeld in de darmen ontstaat, dan kan de voedingsopname verslechterd worden.

Dit wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar!

Met een gratis intake gesprek bij u thuis of op één van onze locaties.

Voeding bij oncologische klachten

Bij de diëtistenpraktijk Weekstartgezond is diëtist Rita Razooki gespecialiseerd in voeding bij kanker. We spreken van een medische noodzaak wanneer men in een ondervoede status is door kankerdiagnose (dus minstens x aantal kg is afgevallen in een korte periode), maar het probleem ontstaat vaak veel eerder. Men is dan al 3 maanden ondervoed voordat er aan een diëtist wordt gedacht, terwijl de diëtist DE medische specialist is over de voeding bij kanker.

Na een nauwkeurige bepaling van de ruststofwisseling (verbranding in rust), kijkt Rita samen met je naar de mogelijkheden binnen jouw voedingspatroon. Als de mogelijkheden beperkt zijn, dan overlegt ze samen met je en met de specialist/huisarts over een aanvulling door medische voeding. Dit kan drinkvoeding zijn, een verrijking van poeders in bijvoorbeeld yoghurt/vla of het kan een tijdelijke sondevoeding zijn.

Raadpleeg de diëtist met de vragen over voeding bij oncologische klachten. Loop vooral niet te lang rond ermee, het is erg zonde om onherstelbare schade op te lopen.

Advies of hulp nodig bij oncologie en voeding? Neem contact met ons op, we helpen u graag!