Persoonlijk voedingsschema

Persoonlijk voedingsschema

Er bestaan handvatten over wat gezonde voeding is, maar de persoonlijke voedingsbehoefte is verschillend en verdient individuele aandacht! Hieronder lees je daarom eerst over wat gezonde basisvoeding is en vervolgens hoe deze verschilt per persoon.

Gezonde basisvoeding

Gezonde basisvoeding bestaat uit macronutriënten en micronutriënten. Ons lichaam heeft beide macro- en micronutriënten nodig om te functioneren. Macronutriënten zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. Micronutriënten zijn vitaminen en mineralen.

Gezonde basisvoeding

Macronutriënten leveren energie en micronutriënten helpen bij het vrijmaken van energie uit de macronutriënten. Om in balans te blijven eten we evenveel als dat we verbruiken. Wanneer we minder energie innemen (in de vorm van eten en drinken) dan we verbruiken (in vorm van basaal metabolisme en beweging), vallen we af in gewicht. Andersom geldt wanneer we meer energie innemen dan we verbruiken, komen we aan in gewicht. De energiebehoefte is dus de sleutel van ons gewicht.

Ons energiebehoefte kan bepaald worden met behulp van verschillende methoden, waaronder de bekende Harris & Benedict (H&B) formule.

Voor mannen
88,362 + (13,397 X G) + (4,799 X H) – (5,677 X L)

Voor vrouwen
447,593 + (9,247 X G) + (3,098 X H) – (4,33 X L)

Legenda:
G = lichaamsgewicht in kg
H = lichaamslengte in cm
L = leeftijd in jaren

Afhankelijk van de lichamelijke activiteiten die men verricht per dag kan de energiebehoefte uit Harris & Benedict worden vermenigvuldigd met 10-30%. Dit is een “toeslag” wat wordt bijgeteld bij de energiebehoefte.

Gezonde basisvoeding helpt bij het afvallen door te eten wat nodig is voor het lichaam om te functioneren zonder voedingstekorten te krijgen. De enige manier om af te vallen en vervolgens op het gewenste gewicht te blijven is door te beginnen met eten van gezonde basisvoeding en dat door te zetten voor een lange periode.

Persoonlijke voeding

Persoonlijke voeding is niets anders dan gezonde basisvoeding berekend op maat, voor jou. Voor 99% komen ons genen overeen, maar wijken af met 1%. Dit noemen we genetische variatie. De genetische variatie wordt bepaald door de genen die je hebt gekregen van jouw ouders, maar ook door de invloeden van de omgeving en leefstijl. Deze genetische variatie bepaalt onze interactie met wat we eten. Zo is onze darmflora verschillend, waardoor de ene meer aanleg heeft voor het ontwikkelen van voedingsallergieën en intoleranties.

Onze darmflora bepaalt de conditie van onze darmen en dus wat er van ons eten goed en minder goed wordt opgenomen. Zoals eerder uitgelegd, heeft het lichaam macro- en micronutriënten nodig om te functioneren. De macro- en micronutriënten worden opgenomen in de darmen; de darmflora bepaalt hoe goed deze opname plaatsvindt.

De darmflora bevat bacterieculturen die zich aanpassen aan de hand van de veranderingen in onze leefstijl zoals:

Roken.
Voor een lange periode slechte voeding of overmatig eten.
Overgewicht en obesitas.
Antibioticagebruik.
Infectieziekte of een bacteriële ontsteking.
De bovengenoemde leefstijl aspecten verstoren de balans in de bacterieculturen, waardoor de “minder goede” bacteriën de overhand krijgen en gaan groeien ten koste van de goede bacteriën. Dit zorgt ervoor dat we voedingstekorten oplopen, omdat de macro- en micronutriënten niet goed worden opgenomen.

Dit wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar!

Met een gratis intake gesprek bij u thuis of op één van onze locaties

Bij weekstartgezond is het mogelijk om:

Een persoonlijk voedingsschema samen met de diëtiste Rita Razooki op te stellen zonder verdere begeleiding.
Een tweeweekse begeleiding als je bezig bent om snelle resultaten te boeken.
Een vetbepaling met de Harpenden huidplooimeter door een 3punts, 4punts of 8punts meting.
Omdat ik ervaring heb met het begeleiden van individuen met een verstoorde darmflora en kennis heb opgedaan tijdens mijn masterstudie, kan ik je helpen met het opstellen van jouw persoonlijke voeding.