Baby nieuws 🥰 Rita is bevallen van haar tweede zoon, Rafael Yousif, op 23 februari 2024. Het gaat goed met ze beiden en ze genieten nog volop van de tijd samen! Rita gaat per 22 april weer beginnen met werk, ze is enthousiast om weer de diëtist en Leefstijlcoach te zijn die ze is, naast de moederschap voor 2 jongentjes.
Tot binnenkort in de praktijk! #baby#moederschap#voeding#dietist#leefstijlcoach
Yay 🥳 Wij hebben wat te vieren. Rita, Maaike, Roos & Lara mogen zichzelf namelijk vanaf vandaag ACT-coach noemen.
De afgelopen maand stond voor de dames namelijk in het teken van ontwikkelen, studeren en doorgroeien! Ze volgden een opleiding bij Heidi Stiegelis Academy, waarbij ze de basisprincipes van ACT leerden 📚
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van therapie die gericht is op het vergroten van mentale flexibiliteit. In cliëntentaal betekent dit dat ACT je helpt om beter om te gaan met moeilijke gedachten en gevoelens, zodat je kunt leven op een manier die belangrijk voor je is. Het moedigt aan om emoties te accepteren in plaats van te vermijden, en om acties te ondernemen die in lijn zijn met je waarden ⭐
Wanneer het wordt toegepast op voedings- en leefstijldoelen, kan ACT helpen door:
Bewustwording: Je leert bewust te zijn van je gedachten en gevoelens met betrekking tot voeding en levensstijl, zonder erdoor overmand te worden.
Acceptatie: Je ontwikkelt een houding van acceptatie ten opzichte van moeilijkheden en weerstand die je kunt tegenkomen bij het veranderen van gewoonten.
Waarden-gerichte actie: Je identificeert wat echt belangrijk voor je is op het gebied van gezondheid en levensstijl, en neemt stappen in overeenstemming met die waarden.
Mindfulness: Je leert om in het moment aanwezig te zijn, wat kan helpen om bewuste keuzes te maken in plaats van automatische reacties.
Kortom, ACT kan je ondersteunen bij het aangaan van de uitdagingen rond voedings- en leefstijldoelen door je te helpen flexibeler om te gaan met gedachten en emoties, en door je te motiveren om actie te ondernemen die in lijn is met wat voor jou écht belangrijk is 💪🏽✨ . . . . .
Welkom in de wereld van intermittent fasting, een trend die draait om slimme timing van eten en vasten ⏱️ Het is als de nieuwste hit in de voedingswereld, met beloften van gewichtsverlies en gezondheidsboosts 🔋Maar net als bij elke trend zijn er zowel voor- als nadelen. Voorstanders zweren bij een mogelijk verbeterde insulinegevoeligheid en mentale helderheid, terwijl er ook keerzijden kunnen zijn aan deze manier van leven. Denk aan mogelijke hongergevoelens en hormonale verstoringen. Voordat je je aan deze eetrevolutie waagt, is overleg met een diëtist slim.
Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten en eten. Populaire methoden zijn bijvoorbeeld het 16/8-schema (16 uur vasten, 8 uur eten) of het 5:2-schema (normaal eten gedurende vijf dagen, beperkte calorieën op twee niet-opeenvolgende dagen).
➕Insulinegevoeligheid: Intermittent fasting kan de insulinegevoeligheid verbeteren, wat gunstig is voor de regulatie van bloedsuiker en het risico op type 2 diabetes kan verminderen. ➕Groeihormoon: Er zijn studies die aangeven dat intermittent fasting de afgifte van groeihormoon kan stimuleren, wat belangrijk is voor metabolisme, spieropbouw en vetverbranding. ➕Gewichtsbeheer: Het kan helpen bij het reguleren van calorie-inname en gewichtsbeheer.
➖Stresshormonen: Vasten kan de afgifte van stresshormonen, zoals cortisol, verhogen. Hoewel dit normaal is tijdens vasten, kan het bij sommige mensen tot ongewenste stressreacties leiden. Vrouwelijke hormonen: Vrouwen kunnen verschillend reageren op vasten, en sommigen ervaren hormonale onbalans, menstruatieproblemen of verstoringen in de vruchtbaarheid. ➖Mogelijk hongergevoel: Sommige mensen ervaren honger, vooral in het begin. ➖Eetbuien: Er bestaat het risico op overeten na een vastenperiode. ➖Niet voor iedereen geschikt: Niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, mensen met eetstoornissen of bepaalde medische aandoeningen. ➖Mogelijke tekorten: Onvoldoende voedingsstoffen in sommige vastenplannen kunnen leiden tot tekorten als het niet goed wordt uitgevoerd.
Wij zijn dol op koken met producten uit het seizoen! Naast de heerlijke smaak die het geeft, is het ook nog eens een stuk duurzamer én beter voor je portemonnee.
Diëtist Lara maakte afgelopen zondag deze heerlijke erwtensoep. In plaats van karbonade én rookworst werd er gekozen voor alleen extra magere rookworst.
Als diëtisten doen wij niets liever dan mensen in hun kracht zetten 🌱 En om die reden werken wij met alle liefde samen met andere zorgverleners of samenwerkingspartners!
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er tijdens de gesprekken bij de diëtist blijkt dat er meer ondersteuning nodig kan zijn op het gebied van de psyche 🧠 In dat geval hebben wij een signalerende functie en kunnen we jou helpen om in contact te komen met een geschikte hulpverlener.
Of misschien heb jij wel vragen rondom het sportaanbod in de regio. In zo’n geval zouden we een gesprek bij een sportcoach tot stand kunnen brengen 🏓
Roos vertelt je daarnaast graag in welke gevallen wij nog meer samenwerken 💪🏽
Bij WeekstartGezond kun je niet alleen terecht voor gericht voedingsadvies 🍏🥪 Naast een passie voor voeding delen wij namelijk ook een passie voor een gezonde leefstijl. Ons team bestaat momenteel uit 5 diëtisten en 1 leefstijlcoach.
Vaak krijgen wij dan ook de vraag wat het verschil is tussen een diëtist en een leefstijlcoach. Rita vertelt jullie hier graag meer over en voor het gemak zullen we het hieronder nog eens bondig samenvatten 💪🏽
Een diëtist en een leefstijlcoach zijn beide professionals die streven naar een gezondere levensstijl, maar ze hebben verschillende specialisaties en benaderingen.
Over het algemeen is een diëtist is voornamelijk gericht op voeding en voedselkeuzes. Wij hebben een diepgaande kennis van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en diëten. We helpen je met het opstellen van een voedingsplan dat rekening houdt met je specifieke behoeften, zoals bij medische aandoeningen of gewichtsbeheersing. Ze kunnen je adviseren over wat je eet, portionering en dieetplanning. 📝
Een leefstijlcoach daarentegen kijkt naar de bredere context van je levensstijl. Zij richt zich op factoren zoals beweging, stressmanagement, slaapgewoonten en algeheel welzijn 🤸🏻♀️😴🧠 Onze leefstijlcoach helpt je bij het creëren van een gebalanceerde levensstijl die niet alleen voeding omvat, maar ook andere aspecten van gezondheid en welzijn. Zij biedt ondersteuning bij gedragsverandering en helpt je bij het stellen van doelen.
Het team van WeekstartGezond bestaat uit gepassioneerde professionals, die het beste met jou voor hebben. Onze diëtisten delen de visie rondom een gezonde leefstijl en kijken dus ook verder dan voeding alleen. Beweging, slaap en ontspanning zijn dus ook zeker topics die centraal staan tijdens de dieetbehandeling. Want gezond eten gaat verder dan alleen maar kennis vergaren.