Voeding en COVID-19
In de praktijk onderscheiden we 2 soorten voedingsadviezen met betrekking tot het niet Corona virus.
Ga door met je voedingspatroon zoals die was
Enerzijds adviseren we de cliënt om gezond te eten en door te gaan met de oorspronkelijke doelen op het gebied van gewicht, voedingspatroon en lichaamssamenstelling (bijvoorbeeld het behalen van een goede spiermassa en het verliezen van vetmassa). De corona-situatie heeft met zich meegeleverd dat men vaak vanuit huis werkt, waardoor de lichamelijke activiteit minder is vergeleken met de “normale” situatie. Het is van belang om niet onnodig/onbewust aan te komen met het gewicht in een minder actieve leefstijl, dat is dan met name vetmassa en dat heeft wel een slecht effect, aangezien het nieuwe Corona virus zich hecht aan de vetmassa (en de longen en de darmen).
Ondervoeding na herstel van Covid-19
Anderzijds bieden we voedingsadvies aan mensen die in de revalidatiesetting zijn gekomen na bijvoorbeeld een ziekenhuis of een Intensive Care opname. Hierbij wordt gedacht aan de ondervoede voedingstoestand met alle gevolgen van dien, ook voor het herstel. Samen met de cliënt zoeken we naar een passende voedingspatroon en bouwen we langzaam de oude voedingspatroon op. Let op: mensen met overgewicht en obesitas kunnen ook ondervoed zijn.
Recente aanwijzingen over voeding bij Covid-19
Wekelijks leren we via Webinars en cursussen over voeding en voedingsadvies bij het nieuwe Corona virus. Zo proberen we onze nieuws te bundelen in een video format en op de website te posten. Houd onze vlog pagina in de gaten.
- Tot nu toe zijn er aanwijzingen dat visceraal buikvet een verband heeft met het oplopen van corona en een verband heeft met een moeilijk herstel (onderzocht bij IC patiënten).
- Corona tast met name de longen aan, waardoor de bloedtoevoer in het lichaam met name naar de longen gaat. Hierdoor treden er spierverlies en maag- darmklachten op (zoals smaak- en reukverlies, misselijkheid en eetlust).
- Mensen met een onderliggende (chronische) aandoening zoals hart- en vaatziekten en diabetes en COPD/astma lopen meer risico bij een moeilijk herstel van Corona. Ze kunnen overgewicht of obesitas hebben, maar toch ondervoed raken.
- Er in ziekenhuizen en revalidatiecentra zelfs bij mensen met overgewicht/obesitas een sondevoeding wordt ingezet doordat mensen ondervoed raken en er spierafbraak plaatsvindt.
Dit wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar!
Met een gratis intake gesprek bij u thuis of op één van onze locaties
Geen voedingsprobleem of emoties-eten, maar een leefstijlprobleem door gewoonte!
De mens is een gewoontedier. We leren dingen onbewust aan in onze drukke werkleefstijl en daarbij hoort snel eten en drinken, zodat we meer tijd overhouden voor werk. Hiernaast is de alcoholgebruik niet een te onderschatten factor!
Een gewoonte leren we niet snel aan, en gaan we daarom niet snel afleren. We zullen een gedragsverandering moeten ondergaan (zelfs bij een maagverkleining) en dat zal ons lonen! Dat betekent langzaam nieuwe gewoontes leren en de diëtist zal je daarbij begeleiden.