Voeding en diabetes type 2

Wat is Diabetes Mellitus?
Diabetes mellitus (DM) wordt ook wel suikerziekte genoemd. Bij DM is er sprake van een ontregeling in het bloedglucosegehalte. DM komt steeds vaker voor, en met name DM type 2 vormt 90% van de gevallen van DM. Bij DM is de bloedglucosegehalte vaak te hoog, omdat de suiker uit de voeding na het eten in het bloed blijft circuleren en niet goed wordt opgenomen door lichaamscellen. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de suiker uit de voeding wordt opgenomen. Wanneer de insuline weinig wordt aangemaakt, of wanneer de insulinegevoeligheid verminderd is, wordt de suiker uit de voeding niet goed opgenomen en blijft het aanwezig in het bloed. De oorzaak van verminderde insuline aanmaak kan verschillen, bijvoorbeeld door een ontsteking in het pancreas. De oorzaak van verminderde insulinegevoeligheid is met name overgewicht. Vooral vet rond de buik in combinatie met een ongezonde basisvoeding (met als gevolg overgewicht/obesitas) vormen belangrijke risicofactoren voor DM.

Type 1 of Type 2, of wat anders? 
DM type 1 heeft een genetische oorzaak. Het pancreas maakt onvoldoende tot geen insuline aan, waardoor de suiker uit de voeding niet opgenomen wordt door lichaamscellen. Men spuit insuline zodat de suiker uit de voeding wordt opgenomen. De oorzaken van DM type 2 zijn overgewicht en ongezonde basisvoeding. Bij DM type 2 maakt het pancreas nog wel insuline aan, maar de gevoeligheid van lichaamscellen voor de insuline is verminderd, waardoor de suiker uit  voeding ook niet goed wordt opgenomen. Men spuit insuline in combinatie met het slikken van suikertabletten om de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Wanneer heb ik Diabetes Mellitus?
Men spreekt van hoge bloedglucosegehalte wanneer het nuchter hoger is dan 6,9 mmol/l. In de pre-diabetes fase heeft men nuchtere bloedglucosegehalte tussen 6,1-6,9 mmol/l. Deze waarden worden herhaaldelijk gemeten door de huisarts, voordat de diagnose DM wordt vastgesteld.

Effectieve behandeling diabetes type 2
Bij DM type 2 is er dus sprake van een verminderde insulinegevoeligheid en overgewicht / obesitas. De behandeling van DM (type 2) bestaat dus voornamelijk uit de combinatie van beweging, afvallen en afstemming van medicijnen. Weekstartgezond werkt samen met Fysiotherapie Hofstra en de huisartsengroep Kethel in Schiedam aan en project om DM om te keren. In het project wordt er gewerkt aan de lichamelijke beweging, de voeding en de afstemming van de medicatiegebruik.

Bewegen: Door te bewegen wordt de insulinegevoeligheid verbeterd en verbrandt men meer energie waardoor de energieverbruik hoger is dan de energie-inname. Dit zorgt ervoor dat men gaat afvallen. Afvallen bevordert het omkeren van DM.

Afvallen: Zoals eerder is genoemd, afvallen bevordert het omkeren van DM. Dit komt omdat de energie-inname lager is dan de energieverbruik (vooral als afvallen gepaard gaat met bewegen) waardoor de overmatige vetopslag (vooral rond de buik) verbruikt wordt. Dit verbetert de insulinegevoeligheid.

Medicatie: Naast bewegen en afvallen, wordt medicatiegebruik afgestemd naar behoefte. De medicatie wordt gebruikt om de insulinegevoeligheid te verbeteren. De insulinegevoeligheid wordt verbeterd door bewegen en afvallen, waardoor men steeds minder medicijnen moet slikken en insuline moet spuiten.

Hoe kan ik jou helpen?

Met een gratis intake gesprek bij u thuis of op één van onze locaties

Bij weekstartgezond is het mogelijk om:

  • Een persoonlijk voedingsadvies samen met de diëtiste Rita Razooki op te stellen.
  • Een tweeweekse begeleiding met realistische doelen in zicht.
  • Een vetbepaling met de Harpenden huidplooimeter door een 3punts, 4punts of 8punts meting.
  • Nauwkeurige samenwerking tussen de diëtiste en de fysiotherapeut over jouw diabetes mellitus type 2.

Voor het project worden de voedingsconsulten bij Weekstartgezond volledig vergoed vanuit uw zorgverzekeraars. Om in aanmerking te komen voor een behandeling binnen het project dient uw huisarts aangesloten te zijn bij zorggroep ZEL in Naaldwijk. U kunt hier controleren of uw huisarts aangesloten is bij zorggroep ZEL.